לימודי תואר שני בעיצוב סביבות למידה (M.Des)

שנתיים
קמפוס המושבה
תוכנית זו היא הראשונה והיחידה מסוגה בישראל, המשלבת בין אדריכלות, עיצוב ותקשורת חזותית כמשקפי וכמעצבי תפיסה, קוגניציה, חישה ולמידה. התוכנית מושתתת על ההבנה כי הסביבה הפיזית, על כל רבדיה, משקפת ומעצבת ערכים, תכנים, טקסים ואורחות חיים.

מטרת התוכנית היא להקנות הבנה וכלים לעיצוב ותכנון של המרחב באופו שיעגן, ישקף ויעצב משמעות, ויתווה אורחות חיים ייחודיים המתאימים להשקפות עולם רלוונטיות.

העיסוק הוא בסביבות הפיסיות, הסביבות הבנויות והפתוחות ובסביבות הוראה ולמידה פורמאליות. לימודי התוכנית מיועדים למגוון רחב של אנשי מקצוע: אדריכלים ואדריכליות, מעצבים ומעצבות מכל הדיסציפלינות, מנהלים ומנהלות של מוסדות וגופים ולאנשי ונשות חינוך במובן הרחב (מורים, מרצים, מטפלים, פסיכולוגים וכדומה).

כאן תרכשו הבנה, ידע, כלים ויכולות לחקור, לעצב ולפתח סביבות ומרחבים, עזרים וממשקים משמעותיים, המשקפים ומעצבים תכנים, מסרים וערכים ייחודיים וכאלה שעדכניים למאה ה-21. התוכנית מתמקדת בעיצוב, שיפור ושינוי עיצובי של מרחבי למידה פורמליים (כמו גני ילדים, בתי ספר, אוניברסיטאות) וא-פורמליים (כמו ערים, שכונות, מוסדות ציבור ושטחים ציבוריים פתוחים) על מנת להשפיע על התכנים והמשמעויות אותם הם משקפים ומעצבים.

לימודי תואר שני בעיצוב סביבות למידה מעניקים ידע המאפשר להבין, לחקור, להעריך ולעצב מרחבים בהם מתבצעת חוויה והשתתפות, תפיסה, ולמידה משמעותיים. היא מיועדת לאלו המעוניינים לפתח יכולות אקדמיות/תיאורטיות, ויכולות מקצועיות/עיצוביות מתקדמות ומעמיקות, שיאפשרו להם לעצב בצורה המיטבית מרחבי “למידה” – כמו העיר, המבנה והחלל, מוצרים ואמצעי התנסות ולמידה.

הכירו את הצוות שלנו

לקבלה למסלול ללא תזה (מסלול ב’) בלבד

תואר ראשון מתחומי העיצוב, החינוך והטיפול או תחומים נוספים ממוסד מוכר להשכלה גבוהה בארץ ובעולם, בציון ממוצע של 80 ומעלה.
מסמכים נדרשים:
∙ גיליון ציונים רשמי
∙ אישור זכאות לתואר ראשון

דרישות נוספות:
∙ ראיון קבלה

מועמדים שטרם קיבלו אישור זכאות לתואר ראשון:
קבלה על תנאי – יש להציג אישור זכאות לתואר עד סוף סמסטר א’ של השנה הראשונה.

לימודי השלמות:
מועמדים ומועמדות עם תואר ראשון בדיסציפלינות אחרות ממוסד מוכר להשכלה גבוהה או שממוצע הציונים שלהם נמוך מהנדרש (אך גבוה מ-76) עשויים להידרש, לפי שיקול דעת הוועדה, ללימודי השלמות לצורך קבלה לתואר. למידע נוסף יש לפנות למזכירות החוג.

מועמדים ומועמדות ממוסדות להשכלה גבוהה ששפת ההוראה בהם אינה עברית או מאוניברסיטאות מוכרות מחו”ל וכן אוניברסיטאות בעלות שלוחות בישראל, אשר פועלות באישור המועצה להשכלה גבוהה, מחויבים בתנאי קבלה נוספים >> תקנון הרשות ללימודים מתקדמים (עמ’ 13)

*מאחר ומספר המקומות מוגבל, גם אם התמלאו תנאי המינימום הנדרשים, הקבלה מותנית באישור סופי של הוועדה ללימודי תואר שני. עמידה בכל תנאי הקבלה אין משמעותה קבלה אוטומטית.
**אוניברסיטת חיפה שומרת לעצמה את הזכות לשנות את האמור בתנאי הקבלה, אם תתגלה טעות.

מסלול ב’ עם פרויקט גמר (ללא תזה): היקף הלימודים במסלול זה הוא 44 שעות שבועיות סמסטריאליות. תוכנית הלימודים מבוססת על ארבע חטיבות:
∙ קורסי תיאוריה בתחומים של למידה, תפיסה, קוגניציה וחישה.
∙ קורסי תיאוריה דיסציפלינאריים באדריכלות, עיצוב ותקשורת חזותית.
∙ קורסי התנסות באדריכלות, תקשורת חזותית ועיצוב מוטה טכנולוגיה כמעבירי ויוצרי תוכן.
∙ פרויקט גמר יצירתי המלווה בכתיבה מחקרית.

הלימודים מתקיימים במתכונת של יום מרוכז אחד בשבוע, ובנוסף יילמד קורס מקוון אחד ביום אחר בשבוע. משך לימודי התואר שני הינו ארבעה סמסטרים של לימודים פרונטאליים.

מה לומדים?

קורסי תיאוריה

קורסים בתחומים של לימוד, תפיסה, קוגניציה, חישה, כגון: דמוקרטיזציה של מקורות הידע ויצירה, העברת ורכישת ידע בעידן העכשווי, חישה תפיסה קוגניציה וסביבה ו- פנומנולוגיה וסביבה.

קורסי תיאוריה עיצוביים

קורסים דיסיפלינאריים באדריכלות, עיצוב ותקשורת חזותית, כגון: סביבה ומשתמש, ארכיטקטורה כתרבות, אמנות במרחב. ותקשורת חזותית במרחב הציבורי.

קורסי התנסות

קורסי התנסות באדריכלות, עיצוב ותקשורת חזותית, נתמכים בטכנולוגיה, כמעבירי תוכן, כגון: ממושג לצורה, עיצוב כמעביר תוכן, דימוי מקומי- אתוס לאומי ועיצוב במרחב הוירטואלי והדיגיטאלי AI UX UI.

דוגמאות לקורסים

ממושג לצורה + עיצוב כמעביר תוכן*

אדריכלות ועיצוב עוסקים בקשרים שבין "אידאות" ו"צורות" המיוצרים בתהליכי חשיבה ועשייה נרטיביים. אידאולוגיות תרבותיות, חברתיות ופוליטיות מתממשות מרחבית ועיצובית בפרויקטים של אדריכלים ומעצבים, בשילוב תפיסות עולם, העדפות אישיות ועמדות מקצועיות. סביבות נרטיביות מנכיחות תכנים גלויים וסמויים ומייצרות חוויה אנושית משמעותית. הסביבות נחוות בצורה אקטיבית על ידי המשתמשים בדרכים כגון: הזדהות, הכלה, התבדלות וביקורת. במהלך הקורס יידרשו הסטודנטים לבחור סביבה בעלת משמעות חברתית/ תרבותית/ דתית/ חינוכית, להבין ולחקור את התמות המרכזיות שהובילו ליצירתה ולהציע פעולה עיצובית/מרחבית אישית הנגזרת ממנה. בסוף הקורס יוצגו פרויקטים בקנה מידה של אובייקט/מרחב המתייחסים לסביבה הנבחרת. כך, הקורס יפתח תהליך מובנה של חשיפת הקשר בין מושגים, אידאולוגיות ותרבות לביטוייהם המרחביים בסביבה וכאובייקטים מעוצבים. *מדובר בשני קורסים נפרדים.

חישה, תפיסה וקוגניציה

הבנת תכונות המוח האנושי והפונקציונליות שלו בזמן תהליכי למידה היא קריטית להצלחת הלמידה. הלומדים אשר יבינו את מערכת האינטראקציות הקיימות בין המוח לתודעה, יישמו תובנות אלה בתהליכי הוראה ולמידה. ההיכרות עם ההתפתחות הקוגניטיבית אצל הילד הלומד, תאפשר תכנון טוב יותר ונכון יותר של ההוראה להפקת מלוא התועלת בהקניית מיומנויות למידה נכונות. בקורס נחקור שאלות רבות העומדות על הפרק בתהליכי תכנון הלמידה וההוראה, וכן את האמצעים הפדגוגיים וטכנולוגיים העומדים לרשות הלומד במרחב הפיזי והווירטואלי.

עיצוב במרחב הוירטואלי ככלי חינוכי

הסטודנטים יחקרו כלי בינה מלאכותית כאמצעי להעשרת ההבָנָה של העיצוב, של סביבות וחוויית למידה בפרויקט קיים, פרויקט קודם שהם עבדו עליו במהלך הלימודים או במהלך הקריירה שלהם או בפרויקט הגמר שלהם). במקרים מיוחדים יינתן אישור להתחיל רעיון/פרויקט חדש . כל סטודנט יתעד את מסע הלמידה שלו, יציג את הפרויקט שלו, ויכתוב ניתוח של תהליך העבודה שלו – תוך מתן הסבר על היתרונות והחסרונות / הסיכונים של השימוש בכלי בינה מלאכותית כפי שבא לידי ביטוי בקידום הפרויקט, הניתוח שלו וזאת בהתבסס על מחקר מדעי העוסק בבינה מלאכותית ובתפקידה כיום . הקורס יאפשר לסטודנטים לתרגל את השימוש בכלי בינה מלאכותית במטרה לשפר "סביבות הלמידה" - כלומר, מרחבים, אובייקטים, כלי הוראה ושיטות פדגוגיות, וגם ישמש כפלטפורמה לחשיבה.

לא בטוחים מה לשלב עם עיצוב סביבות למידה?

ללמוד בראש שקט! מלגות במיוחד בשבילך 

אנחנו רוצים להפנות את תשומת ליבך לשתי מלגות ייחודיות לאוניברסיטת חיפה:

מלגת אהבת עולם המעניקה 2,000$ לכל שנת לימודים.
מלגת ג’ויס לסטודנטיות, המעניקה גם היא 2,000$ בשנה א’.

תוכלו למצוא עוד מגוון מלגות המפורטות כאן >>

במה תוכלו לעסוק בסיום הלימודים?

  • עיצוב מרחבים פיזיים
  • עיצוב מרחבים דיגיטליים
  • ייעוץ למוסדות חינוך
  • עיצוב מרחבי למידה
  • עבודה במשרדי אדריכלות
  • עבודה בחברות עיצוב
  • השתלבות בעולם התקשורת
  • ניהול פרויקטי עיצוב
  • ועוד…

אז איך מתקדמים?

 

בחירת
תואר

»

בוחרים את התואר שמעניין אותך. אפשר יותר מאחד!

 

הרשמה
לתואר

»

נרשמים לתארים שמעניינים אותך לפי עדיפויות

 

סטטוס
קבלה

»

עוקבים אחר סטטוס הקבלה באזור האישי

לא יושב לך בול?
יש לנו כמה תוכניות דומות שיכולות לעניין אותך

לימודי תואר שני

קמפוס הכרמל

לימודי תואר שני

קמפוס הכרמל

מתלבטים או רוצים לשמוע קצת יותר? תשאירו כמה פרטים ונשתמע (: